Blogok

Három tipp, hogyan lehet eljutni a nirvánába

Ma este kiültünk Jackkel a háztetőre

Lóbáljuk a lábunkat, s Pozsonyt nézzük szinte madártávlatból, meg a Koliba Eiffeles rácsait. Csillog a város. Az IT realitásomról mesélek neki, hogyan virtualizálunk LSD nélkül, s mennyire szuper dolog a SharePoint. Jack füstkarikákat ereget, hümmög a művészlelke, s kajánul megjegyezi:
– Akkor lehet, hogy egyszer mi is beleolvadunk a Cloudba és SharePoint lesz a még csajok bugyijában is? A testünk itt fent fogja nézni a város narancs, vörös fényeit, mi meg mezítláb lemászunk a tűzlétrán és megszökünk. Vagy te a felhőkben leszel, én meg a Cloudban és sosem találkozunk, mert majdnem ugyanott, de mégsem egy helyen, s csak a sorok között küldjük majd a smilikokat egymásnak.

Ja, erről jut az eszembe, tudod, hogy lehet eljutni a nirvánába?

– A nirvánába? Hát, azt nem.
– Pedig egyszerű. Először lemondasz minden anyagi javadról, aztán minden szellemi értékedről és legvégül a hatalomról. Ez mind csak függőség, ha lemondasz róluk, már nem fognak számítani.
Behunyom a szemem, és elképzelem, hogy eltűnik a ház, aminek a tetején ülök, s ezután nem kell törődnöm a mosatlan edénnyel, sem a portörléssel. Lebegek a levegőben. A második körben eltűnnek a mennyből az angyalok, s magukkal viszik Istent és Jézust, s nekem többé nem kell megbánnom bűneimet, sem imát mondani a megbocsátásért. S végül megszabadulok az uralomtól is, már nem akarok hatalmat gyakorolni azért, hogy a gyerekeim jól nevelt felnőtté váljanak, sem azért, hogy időben elkészüljünk a projekttel. Gondtalan és boldog vagyok.
– Jack, ez az abszolút szabadság – suttogom.

Lehet élni függőségek nélkül?

Jack nevet:
– Nem – s rágyújt egy újabb cigarettára.

Photo: Pexels, Ajmal Afghan

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.